'Bloeiend Brussel': een boeket van kleuren en geuren in het stadscentrum

Van 15 augustus tot 5 september 2021

Bloemenliefhebbers kunnen opnieuw hun hart ophalen in onze hoofdstad. De Stad Brussel, de vzw Bloementapijt van Brussel en Floraliën slaan de handen in elkaar voor 'Bloeiend Brussel'. Een onuitgegeven evenement dat je meeneemt op een floraal parcours doorheen de straten rond de Brusselse Grote Markt. 

De Brusselse bloementraditie zal deze zomer in ere gehouden worden. De organisatoren hebben de voorbije maanden al hun creativiteit en inventiviteit aangewend om het publiek een uniek evenement te kunnen aanbieden. Dit jaar zal het Bloementapijt uitzonderlijk omgetoverd worden tot een heuse bloemenhemel in duizend en één kleuren. Zo zullen onder meer de Grote Markt, het balkon van het Stadhuis, de buurt van Manneken Pis en de Sint-Hubertusgalerijen van 15 augustus tot 5 september een florale toets krijgen.

Onuitgegeven én coronaproof parcours

Met Bloeiend Brussel bieden we een origineel alternatief voor de bloemenliefhebbers. Door dit evenement over meerdere weken en locaties te spreiden, zorgen we er ook voor dat alles coronaproof blijft zodat bezoekers zorgeloos kunnen flaneren door de straten. We zijn blij dat het culturele leven en de evenementen eindelijk terug op gang kunnen komen en dat willen wij vanuit de Stad Brussel volop ondersteunen”, zegt Delphine Houba, Brussels schepen van Cultuur en Grote Evenementen en voorzitter van de vzw Bloementapijt van Brussel. 

Knipoog naar Flowertime 

Net zoals bij Flowertime, het tweejaarlijkse bloemenevenement in het Brusselse Stadhuis, zetten de organisatoren van de bekende Floraliën in Gent mee hun schouders onder Bloeiend Brussel

Pieter Toebaert, algemeen directeur van Floraliën: “Met Floraliën verlenen we graag onze steun aan dit initiatief. Tijdens het openingsweekend zullen we met enkele topfloristen delen van het parcours rond de Grote Markt aankleden met zowel verse als droogbloemen en planten. Een leuke knipoog naar de florale kunstwerken van Flowertime. We volgen ook de trends in de bloemsierkunst op de voet en laten, voor de lang blijvende buitendecoraties, het publiek genieten van combinatiewerk met levensechte kunstbloemen en natuurlijke materialen."

Plan je bezoek: 

 • ‘Bloeiend Brussel’, van 15 augustus tot 5 september 2021 
 • Gratis toegang, reserveren is niet nodig
 • Het parcours (+/- 30 minuten) is aangegeven met informatieborden en start op de binnenkoer van het Stadhuis van Brussel. ​ ​
 • Volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste updates over Bloeiend Brussel. Deel je foto's met #BXLinbloom.

 

Bloeiend Brussel in 16 etappes

Het parcours start bij het Stadhuis en kronkelt door de omliggende charmante straatjes. Een parcours in 16 etappes, waarin gevestigde namen en aankomende talenten wedijveren qua creativiteit en bedrevenheid om een boodschap van hoop en veerkracht te verspreiden in de universele taal van de bloemen.

Parcours Bruxelles en Fleurs
Parcours Bruxelles en Fleurs

1. Stadhuis - binnenkoer

Metalen structuur met planten en florale accenten

Scheppersinstituut – Wetteren

Rise Above is een project van de leerlingen van de afdeling tuinbouwkunde van het Scheppersinstituut in Wetteren. Oorspronkelijk was het project bedoeld als een voorstelling van een futuristische waterwereld, die de menselijke veerkracht ten aanzien van de gevolgen van de klimaatverandering in het licht stelde. Maar na de tragische overstromingen van de voorbije weken is Rise Above uitgegroeid tot een eerbetoon aan de slachtoffers. Het werk zal integraal worden tentoongesteld op de Gentse Floraliën van 2022.

 

2. Balkon van het Stadhuis

Florale toetsen op het balkon van het Stadhuis

Tom De Wilde — Melle

Bloemen uitzoeken en verzamelen, florale installaties uitwerken, zalen versieren … dat doet Tom De Wilde het liefst van al. Werken met bloemen is zijn manier om zich uit te drukken. Gepassioneerd brengt hij die liefde voor het vak ook over op een nieuwe lichting getalenteerde floristen. Want zoals hij het zelf zo mooi verwoordt: "Van zodra het zaadje geplant is, laten bloemen en planten je nooit meer los.”

 

3. Karel Bulsstraat - Standbeeld t’Serclaes

Passage onder de bloemen

Boetiek Prémices — Binche

Prémices is een bloemenwinkel in het historische centrum van Binche, waar Oriane haar passie deelt voor verse en gedroogde bloemen. Door zijn beweging, die de hoogtes en laagtes van een mensenleven symboliseert, doet dit efemere werk, Vagues à l'âme, ons vragen stellen over het eeuwige herbeginnen dat ons steeds verder voert ...

 

4. Hotel Amigo

Photobooth

Damien Overputte — Brussel

Damien Overputte studeerde aan de kunstschool in Namen. Zijn passie voor bloemen bracht hem bij de beroemde Belgische florist Daniel Ost, waar hij kostbare ervaring opdeed die hem heeft geholpen zich verder op dit gebied te ontplooien. Voor het beheer wordt hij bijgestaan door Rudy Sainte en Micheline Vansintjan, die haar expertise als docent bloemsierkunst, journaliste en evenementenorganisator inbrengt.

 

5. Stoofstraat

Sierboog

Samantha Authelet – Bellefontaine

De 28 jarige Samantha Authelet komt uit de provincie Luxemburg. Ze gaat graag uitdagingen aan – hoe gekker, hoe liever – en opende drie jaar geleden een eigen boetiek. Haar grootste inspiratiebron is de natuur en alles wat ruw en naturel is. Met dit werk brengt ze hulde aan de schoonheid van de natuur, wanneer de mens ophoudt die te controleren.

 

6. Manneken-Pis

Versiering van Manneken-Pis

Klorofyl Flower Design — Boeket de Fleurs — Sint-Genesius-Rode

Vandaag is Klorofyl geen winkel meer maar een concept, een begeleidende dienst op het gebied van bloemencreaties en -realisaties voor alle beroepen in de evenementensector. Een bloemenkroon voor een festival, decoratie van een feestzaal, teambuilding ... Klorofyl biedt hoogstaande diensten op maat, overal in België en in de twee landstalen, die aan alle verwachtingen van professionals in de sector voldoen.

 

7. Brouwersstraat

Versierde sculpturen

Soren van Laer en Aymeric Chaouche — Brussel

Voor deze twee Brusselaars is de natuur een onuitputtelijke bron van kleuren en geluiden, vormen en ritmes. Maar hun artistieke missie bestaat er niet in om de natuur te kopiëren, wel om haar tot uiting te brengen. Via dit werk delen Sören en Aymeric een stukje natuur met ons, dat we kunnen beleven, inademen, aanschouwen, maar vooral respecteren. Want voor hen is de mens slechts een eenvoudig onderdeel van de natuur - wezenlijk maar niet noodzakelijk - en in geen geval haar meester.

 

8. Kaasmarkt

Versierde hangende sculpturen

Max Hurtaud — Brussel

Al toen hij drie jaar was, droomde Max Hurtaud ervan bloemist te worden ... Intussen is hij aardig gegroeid en reist hij de wereld rond om die met bloemen te verfraaien. Via tentoonstellingen en workshops deelt hij zijn passie met de mensen. De straten van zijn adoptiestad versieren is voor hem een eer en genoegen. Zijn creatie is een floraal universum op zich, een lust voor het oog, samengesteld uit meer dan 1250 kleurrijke en gevarieerde bloemen die wat vreugde brengen in deze moeilijke tijden.

 

9. Agoraplein

Betoverde boog

Marc Noël en Sophia Tavares — Moments Subtils — Bastenaken

Maria Sofia Tavares en Marc Noël runnen sinds 2015 hun winkel Moments Subtils in Bastenaken. Samen wonnen ze, naast tal van andere onderscheidingen, al drie keer de Amarillyswedstrijd in het kasteel van Belœil. Met hun creatie ‘De betoverde boog’, brengen ze landschapskunst naar een stedelijke omgeving. De zogenaamde land art is een trend in de hedendaagse kunst waarbij de natuur dient als kader en als materiaal voor het kunstwerk.

 

10. Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Florale kunst

Sarah Bruford — Brussel

Sarah Bruford is een Belgische artieste, geboren in Australië. Na jaren overal ter wereld te hebben gewerkt, heeft ze zich gevestigd in Brussel en er haar studio KA PAI (‘Goed Werk’ in het Maori) geopend. Haar creatie Vrolijke Wolken bestaat uit 18 hortensiawolken, opgehangen aan de schitterende glazen overkapping van de galerijen. Het is een ‘levende’ installatie die blijft evolueren en die een boodschap van hoop uitdraagt: “every cloud has a silver lining”, vrij vertaald als “na regen komt zonneschijn”.

 

11. Beenhouwersstraat

De hangende tuinen

Castros — Caroline Lumia — Itter

Het ‘Ilot Sacré’, waar je weg van vervuiling en lawaai even op adem kan komen, kleurt groen door de vegetalisatie van de 24 kabels die er lopen. Met deze uitgesproken eigentijdse creatie krijgen zowel bezoekers als bewoners het gevoel dat ze een groene oase betreden, gevormd door een fraaie mix van klimop, bloemenkooien, eucalyptus en varens.

 

12. Grasmarkt

Versierde dwarsliggers

Joëlle Ghion — Limelette

Ophélie Depotter

Olivier Papeleux

Versierde glinsterende hoepels

Max Hurtaud — Brussel

De doorgang gemaakt van strokransen, onderling verbonden door roze siererwt, staat symbool voor de terugkeer van ‘la vie en rose’ waar we allen naar verlangen. De tweede doorgang bestaat dan weer uit stukken barbecuehout en roze en oranje gerbera’s om ‘wat kleur te brengen in deze wereld’!

 

13. Greepstraat

Kwallen

Team Olivier Seghin – Liberchies

Olivier Seghin, zelfstandig bloemist sinds 2006, was van kleins af aan begeesterd door de plantenwereld. Hij houdt van grote en kleine uitdagingen en probeert graag nieuwe materialen uit. Zijn kleurrijke œuvre is een allegorie van de vervuiling van de oceanen door plastic.

 

14. Grasmarkt

Decoratie BXL

Christa Ory – Kortessem

Christa Ory houdt zielsveel van Brussel en vindt het geweldig om haar – zo levendige en diverse – hoofdstad te tooien met bloemen. Voor dit eerste grote floraal evenement sinds corona, heeft ze gekozen voor een bloemencompositie in levendige en vrolijke kleuren, dat BXL uitbundig viert en een positieve en blije boodschap uitdraagt.

 

15. Plein Sint-Niklaaskerk

Eenzame boom

Anne Guns — Asse

Geïnspireerd door Jewel Akens' liedje over de liefde, gaat het project Eenzame boom over liefde, bloemen en bomen. Dit hoeft niet te verwonderen van iemand die gelooft dat het woord ‘werken’ niet bestaat voor wie zijn dagen te midden van bloemen doorbrengt, bloemen die immers elke dag vervullen van schoonheid en troost. Puur geluk, zeg maar.

 

16. Boterstraat richting Grote Markt

Versierde boog

Alexia & Jeanne — Elsene

Alexia en Jeanne hebben in Elsene hun bloemenwinkel Nouveau geopend. Ze werken graag met seizoensbloemen, maar ... ze hebben die nog kleurrijker en vrolijker willen maken, gepimpte bloemen die een lach en vreugde brengen. Jawel, bij Nouveau houden ze het werk graag wat gek, wild en uitbundig.

 

Zeg het met een bloemetje!

Om de bloemenmagie overal te verspreiden, hebben Floraliën en Do Flowers nog een attentie voor de bewoners en handelaars van de Sint-Jacobswijk. Bloemenliefhebbers kunnen een plantenbak bestellen, gevuld met potgrond en petunia's, voor slechts 15 euro. Geen excuus meer om balkons, vensterbanken en terrassen niet met bloemen te versieren!

 

Bloeiend Brussel in beeld

@ Gaston Batistini
@ Gaston Batistini

 

Dankwoord

De vzw Bloementapijt van Brussel bedankt van harte:

 • de deelnemende floristen
 • de Stad Brussel en haar diensten
 • Brussels Major Events
 • de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde Floraliën Gent
 • het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 • de Nationale Loterij
 • de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen
 • Hotel Amigo
 • Visit Brussels
 • de handelaars van de Grote Markt

… en alle andere partners die bijdragen tot het succes van dit evenement.

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be