Brusselse Bloementapijt brengt Mexicaanse cultuurparel Guanajuato in het hart van Europa

Unesco-expo aan Beursplein zet Brusselse Grote Markt dit jaar extra in de bloemetjes

 

Voor het eerst in zijn geschiedenis kleurt het Bloementapijt op de Brusselse Grote Markt Latijns-Amerikaans. Het staat deze zomer helemaal in het teken van Guanajuato, een Mexicaanse regio met een bijzonder rijke cultuur, geschiedenis en bloementraditie. Ter ere van de twintigste verjaardag van de Grote Markt als Unesco-Werelderfgoedsite krijgen bezoekers er dit jaar bovendien nog een uitzonderlijke florale tentoonstelling aan het Beursplein bovenop.

 

Meer dan 500.000 bloemen op “het mooiste plein ter wereld”: het Bloementapijt, dat dit jaar te bewonderen is van 16 tot en met 19 augustus, trekt elke twee jaar tienduizenden kijklustigen uit binnen- en buitenland naar de hoofdstad van Europa. En dat zal deze keer niet anders zijn. Want met de keuze van de organisatoren voor “Guanajuato, culturele trots van Mexico” als centraal thema belooft het opnieuw een gesmaakte editie te worden die bovendien twee van ’s werelds belangrijkste florale tradities samenbrengt.

Ongeziene cultuurschatten

De kleurrijke Centraal-Mexicaanse staat Guanajuato kent immers net als Brussel een lange traditie met het leggen van tapijten. Het jaarlijkse hoogtepunt is er La Octava Noche in de zuidelijke stad Uriangato. Daar versieren de bewoners kilometers straten met tapijtjes van gekleurd zaagsel ter nagedachtenis van hun patroonheilige, de aartsengel Sint-Michiel – die ze dus gemeen hebben met de Stad Brussel.

Hoewel deze religieuze traditie dateert van de Spaanse koloniale tijd, gaat het maken van de zaagseltapijtjes terug tot het jaar 1966. Traditioneel wordt dit jaarlijkse schouwspel afgesloten met een nachtelijke processie over de tapijtjes, “La Octava Noche” (“De Achtste Nacht”), het belangrijkste evenement voor efemere kunst in Centraal-Mexico. Uriangato organiseerde ook al twee internationale bijeenkomsten van bloementapijtkunstenaars.   

Maar Guanajuato is daarnaast ook een regio met ongeziene cultuurschatten. Met twee Werelderfgoedsteden, de gelijknamige hoofdstad Guanajuato en San Miguel de Allende, en vijf zogenaamde “magische dorpen” (“pueblos mágicos”), bekend om hun authentieke en historische karakter, archeologische sites en hedendaagse kunstscène, heeft het heel wat fraais te bieden. Daarenboven is het de bakermat van verschillende inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Chichimeken, de Otomí, de Chupicuaro en de Purépecha of Tarasken, beroemd om hun kostbare aardewerk en rijke cultuur.  In Uriangato komen de beschavingen van de Chichimeken en de Purépecha samen.

Kortom, inspiratie te over dus voor het eerste Latijns-Amerikaanse tapijt op Brusselse bodem.

Een puzzel van 1800 vierkante meter

Het originele ontwerp van het tapijt is van de hand van de jonge grafische ontwerpster Ana Rosa Aguilar Aguado uit Uriangato. Zij verwerkte tal van typische symbolen, natuurelementen en motieven uit de traditionele cultuur van Guanajuato tot een harmonieus geheel in de kenmerkende roodbruine kleuren van de streek. Vervolgens vertaalde Mark Schautteet, de vaste ontwerper van het Brusselse Bloementapijt, haar design naar een floraal ontwerp op reële grootte.

Door de vele details is dit het meest complexe ontwerp sinds het allereerste Bloementapijt in 1971. De opbouw ervan belooft dan ook meer dan ooit een huzarenstukje te worden. In minder dan acht uur tijd zullen zo’n honderd vrijwilligers de gigantische bloemenpuzzel van 75 op 24 meter in elkaar leggen. Goed voor een oppervlakte van ruim 1800 vierkante meter, met naast de bekende Belgische begonia’s uit de streek van Gent ook dahlia’s, gras en boomschors. Voor de gelegenheid krijgen de vaste vrijwilligers van de Vlaamse sierteelt- en groenfederatie AVBS versterking van Mexicaanse en buitenlandse tapijtleggers.

De bezoekers kunnen dit uitzonderlijke tapijt ontdekken van donderdag 16 tot en met zondag 19 augustus. Vanop het balkon van het Brusselse Stadhuis hebben ze er een prachtig overzicht over.

Unesco-monumenten in bloemen

Maar er is nog meer dit jaar, want het is ook precies twintig jaar geleden dat de Grote Markt van Brussel erkend werd als Unesco-Werelderfgoedsite. En geen betere manier om dat te vieren met … jawel, bloemen!

Op uitnodiging van de organisatoren van het Bloementapijt haalt de Comisión Gestora Internacional de Alfombristas de Arte Efímero tientallen bloementapijtkunstenaars uit  Spanje, Italië, Duitsland, Malta, Japan en Mexico naar de Belgische hoofdstad voor een unieke florale tentoonstelling voor het Brusselse Beursgebouw: “Monuments of Unesco in Flowers”.

Met de toren van de Grote Markt op de achtergrond zullen de verschillende buitenlandse delegaties er elk een tapijtje van een Unesco-monument aanleggen en hierbij hun eigen werkwijze en stijl demonstreren. Naast bloemen zullen zij ook andere natuurlijke materialen gebruiken. In acht vergankelijke creaties kunnen bezoekers er zo langs enkele van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld reizen. Voor België brengt een team van Brusselse kinderen een floraal ontwerp van het Stadhuis van Brussel. 

De internationale commissie verenigt een dertigtal organisaties van bloementapijtkunstenaars uit Europa, Latijns-Amerika en Azië, waaronder ook de vzw Bloementapijt van Brussel en La Octava Noche uit Uriangato. Door gezamenlijke projecten en congressen te organiseren wil deze koepelvereniging de uitwisseling van ervaringen en technieken bevorderen en de efemere tapijtkunst verder promoten en verspreiden. Ze werkt ook aan een dossier om deze vergankelijke kunstvorm te laten erkennen door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed. 

“Monuments of Unesco in Flowers” wordt op vrijdagochtend 17 augustus opgebouwd en is gratis te bezichtigen tot en met zondagavond 19 augustus.

Bloementapijt 2018: praktisch

 • Programma:
  • Bloementapijt “Guanajuato, culturele trots van Mexico” op de Grote Markt
   • Opbouw van het Bloementapijt: 16 augustus, 5u-12u
   • Officiële inhuldiging met licht- en geluidsspektakel: 16 augustus, 22u
   • Bezoek aan het balkon van het Stadhuis: 
    • 16 augustus, 13u-18u (laatste toegang: 17u30)
    • 17-19 augustus, 10u-22u (laatste toegang: 21u30)
   • Licht- en geluidsspektakel: 17-19 augustus, 21u30-23u 
  • Expo “Monuments of Unesco in Flowers” aan het Beursplein
   • Opbouw van de Unesco-tapijtjes: 17 augustus, 8u-15u
   • Officiële inhuldiging: 17 augustus, 17u-18u
   • Bezoek aan de tentoonstelling: 17-19 augustus, de hele dag door
 • Tickets:
 • Toegangsprijs balkon van het Stadhuis: € 5 in voorverkoop, € 6 aan de kassa (gratis voor kinderen tot 10 jaar)
 • Voorverkoop (tickets met prioritaire toegang) vanaf 17 mei 2018 op www.flowercarpet.be en in de toeristische infopunten van Visit Brussels  
 • Verkoop aan de kassa op de dag van uw bezoek (tickets met gewone toegang)
 • De Grote Markt en de Unesco-expo zijn vrij toegankelijk gedurende het hele evenement.
 • Groepen vanaf 15 personen: contacteer [email protected]

 

Facebook-clip

MP4 - 6.5 Mb

Karel Goethals

Brussels Flower Carpet

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be