Brusselse Grote Markt rolt zijn 21ste Bloementapijt uit

Na maanden van voorbereidingen is het eindelijk zover: het 21ste Bloementapijt op de Brusselse Grote Markt is de komende drie dagen in al zijn glorie te bewonderen. De Mexicaanse cultuurparel Guanajuato staat centraal tijdens deze editie. Morgen volgt er nog een tentoonstelling met kleinere bloementapijtjes op het Brusselse Beursplein ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Grote Markt als Unesco-Werelderfgoedsite. 

Dit moet u weten over de editie 2018 van het Bloementapijt: 

  1. Voor het eerst in zijn geschiedenis kleurt het Bloementapijt Latijns-Amerikaans. “Guanajuato, culturele trots van Mexico” is het centrale thema. Deze kleurrijke Centraal-Mexicaanse regio kent net als Brussel een lange traditie met het leggen van tapijten. Het jaarlijkse hoogtepunt is er “La Octava Noche” in de zuidelijke stad Uriangato. Daar versieren de bewoners kilometers straten met zaagseltapijtjes ter ere van hun patroonheilige Sint-Michiel.
  2. Het ontwerp van het tapijt is van de hand van de jonge grafische ontwerpster Roo (Ana Rosa Aguilar Aguado) uit Uriangato. Zij verwerkte typische symbolen, natuurelementen en motieven uit de traditionele cultuur van Guanajuato tot een harmonieus geheel in de kenmerkende roodbruine kleuren van de streek. Door zijn vele details gaat het om het meest complexe ontwerp sinds het eerste Bloementapijt in 1971. Sommige elementen zijn nauwelijks zes centimeter breed.
  3. De vaste vrijwilligers de Belgische sierteelt- en groenfederatie AVBS kregen voor de gelegenheid versterking van Mexicaanse en buitenlandse tapijtleggers. In minder dan acht uur tijd legden ze de gigantische bloemenpuzzel van 75 op 24 meter in elkaar. Goed voor een oppervlakte van ruim 1800 vierkante meter, met naast de bekende Belgische begonia’s uit de streek van Gent ook dahlia’s, gras en boomschors. In totaal werden er meer dan 500.000 bloemen gebruikt.
  4. Exact twintig jaar geleden werd de Brusselse Grote Markt erkend als Unesco-Werelderfgoedsite. Om dat te vieren nodigden de organisatoren van het Bloementapijt de Comisión Gestora Internacional de Alfombristas de Arte Efímero uit voor een florale tentoonstelling op het Beursplein, getiteld “Unesco-monumenten in Bloemen”. Internationale bloementapijtkunstenaars leggen er elk een tapijtje aan van een Unesco-monument uit hun land. Deze tentoonstelling gaat morgen van start.

Praktisch: 

Bloementapijt “Guanajuato, culturele trots van Mexico” op de Grote Markt

De toegang tot de Grote Markt is gratis. Enkel de toegang tot het balkon van het Stadhuis (panoramisch zicht op het tapijt) is betalend. Tickets zijn te verkrijgen aan de kassa en kosten 6 euro per persoon (gratis voor kinderen tot 10 jaar). De online voorverkoop is afgesloten.

Openingsuren balkon van het Stadhuis:

  • 16 augustus, 13u-18u (laatste toegang: 17u30)
  • 17-19 augustus, 10u-22u (laatste toegang: 21u30)

Officiële inhuldiging met licht- en klankshow: 16 augustus, om 22u

Licht- en klankshow: 17-19 augustus, om 21u30, 22u, 22u30 en 23u

Expo “Unesco-monumenten in Bloemen” op het Beursplein

Opbouw van de Unesco-tapijtjes: 17 augustus, 8u-15u

Officiële inhuldiging van de tentoonstelling: 17 augustus, 17u-18u

Bezoek van de tentoonstelling: 17-19 augustus, de hele dag door

 

Persdossier 2018

PDF - 1.7 Mb

Karel Goethals

Brussels Flower Carpet

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be