Een salopette van bloemen op maat van Manneken Pis

Als voorsmaakje voor Flowertime 2019, dat plaatsvindt van 14 tot 18 augustus, werd het bekendste Brusselse ketje gekleed met een salopette van Geoffroy Mottart. Die verwerkte in zijn creatie de kleuren van de dertien landen waaruit de bloemkunstenaars afkomstig zijn die het Stadhuis letterlijk in de bloemen zullen zetten.

Geoffroy Mottart heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in vergeten beeldhouwwerken van de Brusselse parken, die hij een tweede leven geeft. Net als twee jaar geleden steekt hij nu een van de beroemdste standbeelden ter wereld, Manneken Pis, in een nieuw jasje. ’s Ochtends vroeg op maandag 12 augustus, twee dagen voor de opening van Flowertime, zal Mottart het bloemenkostuum onthullen dat hij bedacht heeft voor hét symbool bij uitstek van het eigenzinnige Brussel.

Een ode aan noeste arbeid en samenwerking

“Voor deze editie van Flowertime wilde ik een salopette ontwerpen die bezaaid is met bloemenbadges die de verschillende landen voorstellen die aan het evenement meedoen. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om bloemen en planten te gebruiken die typisch zijn voor al die landen”, vertelt de ontwerper.

Als eerbetoon aan al die mannen en vrouwen die zich uit de naad werken om naar aanleiding van Flowertime de verschillende zalen van het Stadhuis aan te kleden, koos Geoffroy Mottart voor de salopette, een kledingstuk dat universeel herkend wordt als een symbool van handenarbeid.

"Voor Flowertime wordt ons nationale ketje ook een internationaal symbool. De bloemensalopette in de kleuren van de 13 landen vanwaar de florale kunstenaars afkomstig zijn, zal Brusselaars, Belgen en toeristen naar de voet van de fontein lokken. Manneken Pis belichaamt bovendien perfect het thema van het evenement: een wereld van florale emoties'", zegt Delphine Houba, Schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van de Stad Brussel en voorzitster van de vzw Bloementapijt van Brussel .

Het nieuwe tijdelijke stuk uit de garderobe van Manneken Pis bestaat uit een mal van zachte stoffen die aan de buitenkant bedekt is met opgenaaide en opgeplakte bloemen. De bloemen komen dus niet rechtstreeks in contact met het standbeeld, zodat de steen daarvan perfect bewaard blijft.

De bloemensalopette van Manneken Pis is nog te bewonderen tot en met vrijdag 16 augustus. Daarna heeft Brussels bekendste ketje andere verplichtingen.  

Flowertime, een verhaal van steen en bloemen

Sinds 2013 zet Flowertime om de twee jaar het schitterende stadhuis van Brussel letterlijk in de bloemen. Flowertime is een gezamenlijk initiatief van de organisatoren van het Bloementapijt van Brussel en de Floraliën en is hét Brusselse zomerevenement voor iedereen die houdt van architectuur en bloemenpracht.

Praktische informatie

Alle info op: www.flowertime.be 

Openingsuren 

  • 14 augustus, van 13 tot 19 uur (laatste toegang om 18.30 uur) 
  • 15-18 augustus, van 10 tot 22 uur (laatste toegang om 21.30 uur) 

Tickets: 8 euro (gratis voor kinderen tot 10 jaar) 

  • Verkoop op de dag zelf aan de ingang van het Stadhuis 
  • Voorverkoop via www.flowertime.be en in de shops van Visit Brussels (gelegen op de Grote Markt en in de Koningsstraat 2-4, 1000 Brussel)
    • Met een ticket in voorverkoop vermijd je lange wachtrijen op de Grote Markt. Let op: deze plaatsen zijn beperkt.  

Perscontact:  

Meer informatie, beeldmateriaal of interviews? Neem contact op met onze persdienst: 
 

Vzw Bloementapijt van Brussel - Karel Goethals — [email protected] — +32 485 82 96 52  

Inhuldiging voor de pers: woensdag 14 augustus 2019, van 9 tot 12 uur: https://flowercarpet.prezly.com/persuitnodiging-inhuldiging-flowertime-2019 

Voor meer informatie en foto’s in hoge resolutie kunt u ook terecht op onze pressroom: https://flowercarpet.prezly.com  

 

Persdossier Flowertime 2019

PDF - 3.0 Mb

Video Manneken Pis Flowertime 2019

MPG - 32 Mb

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be