Flowernights: floraal degusteren in hartje Brussel

Van 12 tot en met 15 augustus 2017 tijdens Flowertime

Gecarameliseerde begioniablaadjes, taboulé van lavendel afgewerkt met een viooltje of een chocolademousse met rozenextract. U proeft het allemaal tijdens de Flowernights, de culinaire nocturnes van Flowertime, van 12 tot 15 augustus 2017 in het Brusselse Stadhuis. 

Wat is Flowertime?

Flowertime is een prestigieus bloemsierkunstevent dat plaatsvindt van 11 tot 15 augustus 2017. Vijf dagen lang worden de Grote Markt van Brussel en het Brusselse Stadhuis dé ontmoetingsplek voor hedendaagse florale kunst, meesterlijke planten en Belgisch vakmanschap. Het event wordt om de twee jaar georganiseerd, afwisselend met het Bloementapijt van Brussel. Een twintigtal florale kunstenaars uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië laten hun creativiteit de vrije loop rond het thema bloemen en vruchten.

Nieuw: Flowernights

Dit jaar krijgen de bezoekers ‘s avonds op 12, 13, 14 en 15 augustus de gelegenheid om het evenement op een uitzonderlijke manier te ontdekken. Tijdens de ‘Flowernights’ kunnen al hun zintuigen van het feeërieke schouwspel in het Stadhuis genieten. De tientallen bloemenkunstwerken zullen uiteraard te bewonderen zijn. Maar vooral de smaakpapillen worden er verwend met het florale degustatiemenu dat Belgisch Mastercook, moestuinier én specialist in het koken met bloemen Claude Pohlig speciaal voor de gelegenheid heeft uitgedacht. Dit alles wordt muzikaal omkaderd door jonge beloftes van het Conservatorium van Brussel, geselecteerd door Hugues Navez en Grégoire Dune. Kortom, een niet te missen totaalervaring!

Wie is Claude Pohlig?

Claude Pohlig is al meer dan 30 jaar actief in de wereld van de gastronomie en ijvert voor biologische, duurzame voeding. Zijn keuken is altijd verrassend, creatief en uitdagend. Na zijn studie hotelmanagament in Brussel bouwde Claude Pohlig een stevige reputatie op als kok met aandacht voor streekproducten. In 1983 opende hij zijn eerste restaurant in Brussel, “Les 2 Singes”. Dertien jaar later, in 1996, werd hij beloond voor zijn harde werk en kreeg hij de prijs voor beste vakman van het jaar, een Michelinster en trad hij toe tot de Vereniging van Meesterkoks van België.

Zelf aan de slag met bloemen?

Voor wie zelf wil experimenteren met bloemen in de keuken, delen we hieronder een exclusief recept van Claude Pohlig voor een heerlijk zomers dessert. Eetbare bloemen kweek je het beste zelf, maar je kan ook steeds te rade gaan bij je lokale groentenboer.

IJsmousse van rozen, crème anglaise, chocoladeschijfjes en karamel – Met rozenblaadjes
(Sweet Juliet, Jade, Chartreuse de Parma)

Bereidingstijd : 1 uur + 6 uur invriestijd voor de mousse
Ingrediënten voor 4 personen :

 • Voor de crème anglaise: 8 eierdooiers, 1 l melk, 1 vanillestokje, 200 g suiker
 • Voor de rozensiroop: 25 g gearomatiseerde onbespoten rozenblaadjes,  25 g suiker, 50 ml water
 • Voor de ijsmousse van rozen: 8 eiwitten,  100 g suiker, 300 ml slagroom en de helft van de crème anglaise
 • Voor de chocoladeschijfjes: 50 g pure chocolade (70 % cacao)
 • Voor de karamelschijfjes: 100 g suiker, 100 ml water, 16 à 20 gearomatiseerde onbespoten rozenblaadjes

Bereiding

 • Crème anglaise: Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Verwarm de melk in een antikleefkookpot, voeg het vanillestokje en de vanillezaadjes toe. Neem van het vuur en laat even rusten. Klop ondertussen de eierdooiers en de suiker in een kommetje tot een luchtig mengsel. Warm de melk op een zacht vuur opnieuw op, verwijder het vanillestokje en giet ongeveer 200 ml in het kommetje met het ei-suikermengsel. Roer goed om en giet het mengsel opnieuw in de kookpot. Verwarm gedurende 5 à 10 minuten op een zacht vuur blijf roeren met een houten lepel tot u een romig mengsel bekomt. Breng het mengsel niet aan de kook om te vermijden dat de bereiding stolt. Neem de crème van het vuur en giet over in een andere kom. Laat afkoelen door regelmatig te roeren en bewaar koel.
 • Rozensiroop: Verwarm het water en de suiker tot alle suiker is opgelost. Roer voorzichtig de rozenblaadjes erdoor en laat op een zacht vuur inkoken. Laat vervolgens afkoelen.
 • IJsmousse van rozen: Klop de slagroom stijf. Doe de helft van de crème anglaise in een kom en meng er voorzichtig de opgeklopte room onder. Klop het eiwit met een snuifje zout tot sneeuw en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Giet langzaam de rozensiroop bij het eiwit en spatel voorzichtig onder elkaar. Doe alles in een langwerpige vorm en zet in de diepvries.
 • Karamel: Doe de suiker en het water in een steelpan en verwarm op een zacht vuur tot u een karamel bekomt. Opgelet: roer regelmatig om want suiker brandt snel aan! Vorm met behulp van een lepel of een spatel kleine schijfjes op een stuk bakpapier en bestrooi deze onmiddellijk met rozenblaadjes.
 • Chocoladeschijfjes: Laat de chocolade au bain-marie smelten. Vorm met behulp van een lepel dunne schijfjes op een stuk bakpapier.
   
 • Afwerking: Doe in elk bord wat crème anglaise. Schik in het midden een schijfje chocolade en bedek dit met een sneetje ijsmousse van rozen. Versier met de karamelschijfjes.

Laat u het toch liever over aan de professionals? Bestel dan uw tickets voor Flowernights via www.flowertime.be. Let op: de plaatsen zijn beperkt.

Praktische informatie:

 • Flowertime & Flowernights: op 12, 13, 14 en 15 augustus 2017
 • Gewoon expobezoek
  • De tentoonstelling is toegankelijk van 10u tot 22u (laatste toegang om 21u30).
  • Tarief: 7 euro (vrije toegang tot de Grote Markt). Verkoop: online via www.flowertime.be en op de dag zelf aan de kassa.
 • Flowernights
  • Van 19u30 tot 22u (laatste toegang om 21u), nocturne met een floraal degustatiemenu van Mastercook Claude Pohlig.
  • Tarief: 35 euro. Verkoop: enkel online via www.flowertime.be.

Persdossier-Flowertime-2017.pdf

PDF - 1.0 Mb

Laure Vandeghinste

Perscontact (NL), Voice Agency

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be