Flowertime 2017: zomerse bloemenmagie in hartje Brussel

Nieuw dit jaar: Flowernights, culinaire nocturnes

Meer dan 100.000 bloemen, 19 Belgische topfloristen, 13 historische zalen, drie bloemen- en groententapijtjes op de Grote Markt en hier en daar een sappig stukje fruit. Dat zijn de hoofdingrediënten voor de derde editie van Flowertime. De tweejaarlijkse Brusselse hoogmis van de bloemsierkunst neemt dit jaar van 11 tot 15 augustus zijn intrek op de Grote Markt en in het Stadhuis van Brussel. Andere grote nieuwigheid zijn de Flowernights. Tijdens deze nocturnes kunnen de bezoekers genieten van culinaire hoogstandjes van een Belgische Mastercook volledig in de sfeer van het evenement.

Bloemen en vruchten in hartje Brussel

De zalen van het Brusselse Stadhuis worden van 11 tot 15 augustus 2017 uitzonderlijk opengesteld voor het grote publiek en zullen niet alleen geuren naar bloemen, maar ook naar sappig fruit en zelfs groenten. Want ‘bloemen en vruchten’ wordt het thema van deze editie van Flowertime, een kleurrijke cocktail die voor een instant zomergevoel zorgt. 

Het thema van dit jaar is een knipoog naar de urban gardening en farming trend die we alsmaar vaker zien in grote steden. Inwoners van een grote stad als Brussel hebben niet altijd een tuin, maar tonen wel interesse in (moes)tuinieren. Stadslandbouw en -tuinen groeien zo uit tot nieuwe ontmoetingsplaatsen. Flowertime brengt al deze elementen samen in één event”, legt vzw Bloementapijt van Brussel uit. “En voor onze floristen is het natuurlijk ook een erg dankbaar thema. Zij kunnen zich uitleven met de verrassende texturen, geuren en kleuren van het fruit.

Onder de 19 deelnemende bloemenkunstenaars zit dit jaar heel wat jong aanstormend Belgisch talent dat de bezoekers zal verrassen met eigenzinnige florale creaties en decoraties. Daarnaast tekenen ook verschillende grote namen, zoals Mark Colle, Tom Nackaerts, Ness Klorofyl en Chantal Post, opnieuw present. Net zoals bij de vorige edities van Flowertime verzorgen de Floraliën Gent de artistieke inkleding.

Bloemen- en groententapijten op de Grote Markt

De Flowertime-ervaring begint zoals altijd al op de Grote Markt. Dé blikvanger dit jaar worden de drie kleine bloemen- en groententapijten die de organisatoren samen met 60 kinderen van alle leeftijden zullen aanleggen tijdens de opening van het evenement op vrijdag 11 augustus 2017. Kinderen (vanaf 5 jaar) die hieraan willen meewerken, kunnen zich vanaf begin juli kandidaat stellen via [email protected]. Meer informatie volgt binnenkort.

De tapijten zullen tot en met dinsdag 15 augustus 2017 te bewonderen zijn. Wie dat graag doet met een fruitig hapje of drankje in de hand, zal terechtkunnen op een van de Flowertime-marktkraampjes errond. 

Nieuw: Flowernights

Dit jaar krijgen de bezoekers ‘s avonds op 12, 13, 14 en 15 augustus ook de gelegenheid om Flowertime op een uitzonderlijke manier te ontdekken. Tijdens de ‘Flowernights’ zullen ze met al hun zintuigen kunnen genieten van het feeërieke schouwspel in het Stadhuis. De tientallen bloemenkunstwerken zullen uiteraard in geuren en kleuren te bewonderen zijn. Maar vooral de smaakpapillen zullen hun geluk niet op kunnen bij het florale degustatiemenu dat Belgisch Mastercook en moestuinier Claude Pohlig speciaal voor de gelegenheid heeft uitgedacht. En tot slot zullen ook de oren verwend worden met verschillende klassieke concerten. Die worden verzorgd door jonge beloftes van het Conservatorium van Brussel, geselecteerd door de gerenommeerde muzikanten Hugues Navez en Grégoire Dune. Kortom, een niet te missen totaalervaring! 
Tickets voor de Flowernights zijn vanaf vandaag online te bestellen via www.flowertime.be. Let op: de plaatsen zijn beperkt. 

Flowertime is een tweejaarlijks initiatief van drie gerenommeerde organisaties die elk hun eigen knowhow inbrengen:

 • de vzw Bloementapijt van Brussel, al meer dan een kwarteeuw expert in het schikken van begonia’s;
 • de stad Brussel, specialist in de organisatie van evenementen op de Grote Markt en in de historische gebouwen errond;
 • de Floraliën Gent, een organisatie ‘made in Belgium’ die al eeuwen (ze bestaat sinds 1808) een meesterrol vervult in de bloemen- en plantenkunst.

FLOWERTIME 2017: PRAKTISCHE INFORMATIE 

8, 9, 10 en 11 augustus 2017: opbouw van de tentoonstelling

 • Enkel op afspraak en uitsluitend voor journalisten: kennismaking met de organisatoren, mogelijkheid om de opbouw van Flowertime bij te wonen. 

11 augustus 2017: persdag en opening voor het grote publiek

 • Van 9u tot 12u: persmoment. De floristen leggen de laatste hand aan de expositie. Op de Grote Markt leggen 60 kinderen drie bloemen- en groententapijtjes aan. 
 • De hele voormiddag kan de pers kennismaken met de organisatoren en de bloemisten. Gelieve interviewaanvragen op voorhand te sturen naar [email protected].
 • Om 13u gaat de tentoonstelling open voor het grote publiek, tot 19u (laatste toegang om 18u30).
 • 19u30: officiële inhuldiging van Flowertime 2017 (enkel op uitnodiging).

12, 13, 14 en 15 augustus 2017: Flowertime & Flowernights 

 • Gewoon expobezoek: de tentoonstelling is toegankelijk van 10u tot 22u (laatste toegang om 21u30).
 • Flowernights: van 19u30 tot 22u (laatste toegang om 21u), nocturne met een floraal degustatiemenu van Mastercook Claude Pohlig.

Tickets 

Gewoon expobezoek: 

 • Tarief: 7 euro (vrije toegang tot de Grote Markt). 
 • Voorverkoop online via www.flowertime.be en op de dag zelf aan de kassa.
 • Gratis toegang: voor kinderen jonger dan 10 jaar.
 • Groepen vanaf 15 personen: mail [email protected]

Flowernights (nocturne met een floraal degustatiemenu):

 • Tarief: 35 euro.
 • Verkoop: enkel online via www.flowertime.be. 

Persdossier-Flowertime-2017.pdf

PDF - 1.0 Mb

Laure Vandeghinste

Perscontact (NL), Voice Agency

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be