Flowertime: dit is geen stadhuis!

Voor de editie 2023 brengen 23 teams van bloemisten brengen hulde aan het Belgische surrealisme

Van 11 tot 15 augustus richten enkele van 's werelds beste florale kunstenaars vijftien zalen van het stadhuis in om hulde te brengen aan een andere Belgische specialiteit: het surrealisme en zijn grote schilders. Een geuren- en kleurenpracht die de verbeelding prikkelt op een van de mooiste plekken ter wereld: de Grote Markt van Brussel.

Om de twee jaar, afwisselend met het Bloementapijt op de Grote Markt, nodigt Flowertime bloemen- en Brusselfans uit om het schitterende Brusselse stadhuis te ontdekken, dat samen met de Grote Markt op de Unesco-werelderfgoedlijst prijkt.

Bloemenhoofdstad van Europa

Sinds de eerste editie in 2013 is Flowertime, een gezamenlijk initiatief van de organisatoren van het Bloementapijt en Floraliën, uitgegroeid tot een must see voor liefhebbers van architectuur en bloemen uit alle uithoeken en van alle leeftijden. De editie 2023 van het evenement zet Brussel opnieuw in de kijker als bloemenhoofdstad van Europa.

Voor deze vijfde editie, die plaatsvindt van 11 tot 15 augustus 2023, pakt Flowertime uit met een typisch Belgisch thema: het surrealisme.

"Brussel ligt aan de wieg van het surrealisme en zijn wereldwijde uitstraling. Met Flowertime brengen we dit erfgoed dit jaar weer tot leven. Florale kunstenaars van over de hele wereld zullen het emblematische stadhuis van boven tot onder versieren met prachtige arrangementen en bloemencreaties. Ze zullen het gebouw omtoveren tot een reusachtig boeket dat jong en oud zal verbazen. Een mooie manier om de 125e verjaardag van de geboorte van Magritte te vieren", zegt Delphine Houba, voorzitster van de vzw Bloementapijt van Brussel en schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van de Stad Brussel.

Tijdens een dromerig, bloemrijk parcours van ongeveer drie kwartier krijgen bezoekers de gelegenheid om dit pareltje van gotische architectuur te ontdekken vanuit een andere invalshoek die de zintuigen streelt en tegelijk hun kijk op de omringende wereld in vraag stelt.

Meer zalen en meer bloemen

Flowertime trekt als internationaal erkend evenement de beste bloemisten met adembenemende creaties aan, tot groot genoegen van de bezoekers. Door telkens voor een ander thema te kiezen, is elke editie uniek.

Dit jaar gooien 23 teams van bloemenkunstenaars uit Brussel, Wallonië, Vlaanderen en het buitenland (Frankrijk, Portugal, Oekraïne, Indonesië …) al hun durf, talent en verbeelding in de strijd om het stadhuis in een nieuw fleurig jasje te steken. Er waren zelfs zoveel teams dat Flowertime dit jaar twee extra zalen telt: het kabinet van de burgemeester en de ‘zaal van het Voorlopig Bewind’. In lijn met het surrealistische thema heeft ook de Grote Markt een 'kolossale' verrassing in petto voor de vele bezoekers die er staan te wachten om de schitterende florale decoraties in het stadhuis te ontdekken.

Het is de mix van een historische locatie en diverse stijlen en invalshoeken die Flowertime zo boeiend maakt. ​ 

"De bloemisten die dit jaar aan Flowertime deelnemen, krijgen de unieke gelegenheid om hun creativiteit te uiten en de grenzen van florale ontwerpen te verleggen. Het surrealisme is een kunststroming die bekendstaat om zijn ongewone, dromerige beelden en om het combineren van verschillende elementen op verrassende en soms zelfs verbijsterende manieren. De deelnemende artiesten hebben dit idee elk toegepast op hun bloemencreaties en zorgen zo voor een boeiende en betoverende sfeer”, zegt Pieter Toebaert, algemeen directeur van Floraliën en artistiek directeur van Flowertime.

Flowertime View Tower Experience

Door een gelukkig toeval geeft de evenementencel van de hoofdstad (Brussels Major Events) in diezelfde periode het startschot voor twee andere evenementen die beslist ook in de smaak zullen vallen bij toeristen, groenfanaten, Brusselaars en eenvoudigweg alle liefhebbers van mooie dingen.

Allereerst is er de derde editie van Bloeiend Brussel, een gratis bloemenparcours dat tijdens de pandemie ontstond en dat nieuwsgierigen van 1 tot 15 augustus door de straten rond de Grote Markt leidt. En hoewel de twee evenementen volledig los van elkaar staan, delen ze toch de binnenplaats van het stadhuis, waar ze hulde brengen aan misschien wel de bekendste surrealist van België: René Magritte.

En dat is lang niet alles. Tijdens Flowertime heb je ook toegang tot de toren van het stadhuis, waar je kunt genieten van een 360° panoramisch uitzicht over Brussel. Daarvoor moet je dan wel eerst een wenteltrap van 200 treden beklimmen vanaf de binnenplaats van het stadhuis. Als beloning wacht je echter een adembenemend uitzicht op de Grote Markt en de hele stad.

De View Tower Experience is een unieke gelegenheid om Brussel vanaf een buitengewoon uitkijkpunt te bewonderen. Het bezoek kan apart geboekt worden of in combinatie met Flowertime (combiticket).

Plan je bezoek en mis niets van deze surreële florale ervaring

Openingsuren

  • 11 augustus, 14-18 uur (laatste toegang om 17.30 uur)
  • 12 tot 15 augustus, 10-19 uur (laatste toegang om 18.30 uur)

Prijs 12 euro ter plaatse - 10 euro in voorverkoop (gratis voor kinderen jonger dan 10 jaar) 

  • Je kunt je tickets vooraf bestellen op www.flowertime.be en in de shops van Visit Brussels.
  • Je kunt ook de dag zelf een ticket kopen aan de ingang van het stadhuis.
  • Groepsticket vanaf 15 personen: contacteer [email protected]
  • Combiticket Flowertime + View Tower Experience: 18 euro ter plaatse - ​
    16 euro in voorverkoop

Alle info op www.flowertime.be

Perscontacten (enkel voor journalisten):

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviews, gelieve contact op te nemen met:

Kabinet van de schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen, mevrouw Delphine Houba:

Vzw Bloementapijt van Brussel:

  • Karel Goethals, perscontact — [email protected] — +32 485 82 96 52
  • Richard Poncin, gedelegeerd bestuurder — +32 475 32 57 96

Pressroom: https://flowercarpet.prezly.com

Fotogalerij Flowertime 2019

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be