Het Bloementapijt van Brussel is er deze zomer eindelijk weer!

Na bijna twee jaar afwezigheid maakt het Bloementapijt zich op om de kasseien van de Brusselse Grote Markt opnieuw op te fleuren. Het wordt een echte terugkeer naar de bron met een herinterpretatie van het allereerste tapijt uit 1971!

De editie van 2020 werd door de pandemie noodgedwongen afgelast. In 2021 legden de organisatoren al hun creativiteit aan de dag zodat de liefhebbers van bloemsierkunst toch aan hun trekken kwamen. Ondanks de gezondheidsbeperkingen werd de traditie met het evenement Bloeiend Brussel  op een bijzonder originele manier in ere gehouden. 

"Na twee jaar corona zal de Grote Markt, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, deze zomer opnieuw in duizend-en-één kleuren schitteren. Het Bloementapijt is een niet te missen evenement op de culturele en toeristische agenda. De Stad Brussel is bijzonder verheugd dat de begonia's en dahlia's opnieuw van de partij zullen zijn", zegt Delphine Houba, schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van de Stad Brussel en voorzitster van de vzw Bloementapijt van Brussel.

Hoewel deze editie plaatsvindt van 12 tot 15 augustus 2022, zal ze als het ware de terugkeer van de lente inluiden voor dit evenement dat het mooiste marktplein ter wereld om de twee jaar in de bloemetjes zet.

"Na twee moeilijke jaren, waarin Bloeiend Brussel er toch voor wist te zorgen dat bloemen in het Brusselse straatbeeld aanwezig bleven en een aantrekkingspool vormden in de handelswijken van Brussel, gaat er natuurlijk niets boven het origineel. De terugkeer van het Bloementapijt is synoniem met de terugkeer van een toeristisch hoogtepunt van de Brusselse zomer." Voor Fabian Maingain, Brussels schepen van Economische Zaken, betekent dit evenement ook een steun in de rug voor de horeca en de handelaars in het stadscentrum.

Een wedergeboorte en een terugkeer naar de roots

Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag en zijn 22e editie verwijst het ontwerp van het Bloementapijt naar dat van de eerste editie in 1971. De bloemenlegende begint eigenlijk in 1970 in Oudenaarde. Twee Brusselse schepenen, mevrouw Van Den Heuvel en mijnheer De Rons, brengen een bezoek aan de Vlaamse stad en maken er kennis met een schitterend tapijt, samengesteld met duizenden bloemen. Meteen krijgt een idee vorm: Brussel moet haar eigen Bloementapijt hebben!

Een jaar later ligt er effectief één op de Grote Markt. Die eerste editie is het resultaat van een samenwerking tussen de Franke-Burgers (een handelaarsvereniging uit het centrum van Brussel) en de AVBS (de beroepsvereniging voor Vlaamse sierteelt en groenvoorziening), ​ waar Etienne Stautemas dan voorzitter van is.

Etienne Stautemas, die in 1927 in Zottegem is geboren en afstudeerde aan de Tuinbouwschool van Gent, creëert al vanaf het begin van de jaren 50 bloementapijten met begonia's, zijn lievelingsbloem. Hij had er toen al meer dan 180 op zijn actief. Met zijn team maakt hij de Grote Markt die toen dienst deed als parking, verkeersvrij en gaat hij aan de slag. Het vervolg maakt deel uit van de geschiedenis van de hoofdstad.

De tapijten volgen elkaar op en in 1977 neemt Annette Katz de leiding van de organisatie op zich om Bruocsella voor te bereiden, de editie naar aanleiding van het duizendjarige bestaan van Brussel in 1979. Om het voortbestaan van het evenement te verzekeren, richt ze in 1991 de vzw Bloementapijt van Brussel op. In 2017 geeft ze de fakkel door aan Richard Poncin.

Een kopie? Neen, een herinterpretatie!

Als eerbetoon aan Etienne Stautemas reconstrueert het Bloementapijt van Brussel 2022 het eerste ontwerp van zijn hand. Alle elementen van dit eerste ontwerp komen terug in het tapijt van 2022, inclusief de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw.

"Dit jaar hebben we ook andere in Vlaanderen geproduceerde bloemen, zoals chrysanten, verwerkt in het Bloementapijt, om de veelzijdigheid van onze sierplantproductie in de verf te zetten", zegt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, en partner van deze editie 2022.

De titel van het tapijt uit 1971 was: Arabesken. De arabesken in kwestie werden vormgegeven door de natuurlijke vormen van de decoratief geschikte bladeren en stelen. Arabesken waren het handelsmerk van Etienne Stautemas. Hij gebruikte ze tot zijn laatste tapijt in 1998.

Het is dus niet zomaar een kopie, maar een herinterpretatie, aangezien de technieken enorm zijn geëvolueerd. Om het Bloementapijt in 1971 te maken, gebruikte men een 'stuk' van een arabesk uitgeknipt in dik karton, dat duizenden keren werd verplaatst, nadat men tussen duim en pink de nodige 20 cm afstand had afgemeten.

Als knipoog naar de werkwijze van Etienne Stautemas werd die 20 cm behouden in het huidige nieuwe ontwerp. Moderne technieken laten vandaag echter toe om alles tot op de vierkante centimeter precies te berekenen, om schaalfouten te vermijden.

Het ontwerp van het Bloementapijt 2022
Het ontwerp van het Bloementapijt 2022

Het ontwerp van de editie 2022 is het resultaat van de samenwerking tussen Roo Aguilar Aguado, een Mexicaanse kunstenares, en Koen Vondenbusch, leerling van Etienne Stautemas en van zijn opvolger Marc Schautteet, die al 28 jaar meewerkt aan het Bloementapijt van Brussel. Samen hebben ze meer dan 280 uur doorgebracht met het reconstrueren van het patroon van het tapijt uit 1971, op basis van plannen die Stautemas zelf had getekend.

Tickets om dit efemere kunstwerk te bewonderen zijn beschikbaar vanaf 3 juni op www.flowercarpet.be. Mis de grote terugkeer van het Brusselse Bloementapijt niet, van 12 tot 15 augustus 2022!

Perscontact: 

Bel of mail ons gerust voor meer informatie of om een interview aan te vragen: 

Bloementapijt van Brussel vzw – [email protected] – Annette Katz (+32 (0)475 46 95 33) – Doris Forster (+32 (0)2 512 42 04) 

Praktische info

Programma:

 • Opbouw van het Bloementapijt: 12 augustus, van 9 tot 13 uur
 • Officiële opening met klank- en lichtspel: 12 augustus, 22 uur
 • Toegang tot het balkon van het Stadhuis:
  • 12 augustus, van 15 tot 18 uur (laatste toegang: 17.30 uur)
  • 13-15 augustus, van 10 tot 22 uur (laatste toegang: 21.30 uur)
 • Klank- en lichtspel: 13-15 augustus, van 21 tot 23 uur (elke 30 minuten)

Tickets:

 • Panoramisch uitzicht vanaf het balkon van het stadhuis:
  • Individuele tickets: 7 euro (gratis voor kinderen jonger dan 10 jaar)
   • Te koop op www.flowercarpet.be (prioritaire toegang) of bij de ingang op de dag van uw bezoek (standaardtoegang)
  • Groepsticket (vanaf 10 personen): 6 euro per persoon + 1 gratis ticket voor de groepsleider
 • De Grote Markt is gedurende het hele evenement vrij toegankelijk.

Meer info: www.flowercarpet.be

Persdossier 

Persdossier Bloementapijt 2022

PDF - 1.2 Mb

 

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be