Het Bloementapijt verwacht u op de Brusselse Grote Markt
Na twee jaar afwezigheid fleurt het Bloementapijt vanaf vandaag, vrijdag 12 augustus, eindelijk weer de kasseien van de Brusselse Grote Markt op. Het kortstondige meesterwerk is nog te bewonderen tot en met 15 augustus.
Het is zover! Het Bloementapijt heeft zijn plek heroverd op het mooiste marktplein ter wereld. En om zijn 50e verjaardag te vieren, keert het dit jaar terug naar zijn wortels, met een herinterpretatie van het eerste tapijt dat in 1971 werd gerealiseerd. Mis deze vier fleurige dagen niet. Ontdek hieronder alvast de eerste foto’s van deze 22e editie van het Brusselse zomerevenement.
"Het Bloementapijt is uitgegroeid tot een absolute must-see tijdens de zomer, zowel bij toeristen als bij de Brusselaars. Ik ben blij dat het eindelijk terugkeert naar de Grote Markt, die vier dagen lang zal schitteren dankzij dit unieke efemere kunstwerk", zegt Delphine Houba, Brussels schepen van Cultuur, Toerisme en Grote evenementen en voorzitster van de vzw Bloementapijt van Brussel.
"Voor de toeristische aantrekkingskracht van Brussel is dit een enorm belangrijk evenement, dat tijdens dit verlengde weekend heel wat bezoekers naar de Brusselse handelszaken en horeca trekt", voegt Fabian Maingain, schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel, eraan toe.
5 dingen die u moet weten over het Bloementapijt 2022
- De fleurige legende van het tapijt begint … in Oudenaarde. Op zekere dag zijn twee Brusselse schepenen, mevrouw Van Den Heuvel en de heer De Rons, op stap in de Vlaamse stad. Daar ontdekken ze een schitterend tapijt dat samengesteld is uit duizenden bloemen. Meteen ontstaat een idee in de hoofden van de twee politici: Brussel moet zijn eigen Bloementapijt krijgen. Het volgende jaar ontspruit het op de Grote Markt onder de auspiciën van Etienne Stautemas die er de auto’s wegruimt om het te realiseren. Want jawel: in die tijd diende het mooiste marktplein ter wereld als parking!
- De titel van het tapijt van 1971 was Arabesken. Een arabesk is een ornament van gestileerde, repetitieve en kunstzinnig verstrengelde planten. Ze vormden het handelsmerk van Etienne Stautemas die ze in al zijn bloementapijten gebruikte. In die tijd gebruikte hij een ‘fragment’ van een arabesk dat was uitgesneden uit dik karton, en dat duizenden keren werd overgezet. Daarbij nam hij de afstand tussen duim en wijsvinger om de vereiste 20 cm te meten. Sindsdien zijn de technieken enorm vooruitgegaan, maar als eerbetoon aan Stautemas heeft de herinterpretatie van 2022 die 20 cm afstand behouden.
- Voor het tapijt van 2022 waren 464 m2 begonia’s, het equivalent van 140.000 bloemen, en 563 m2 dahlia’s, of 225.000 bloemen, nodig. Er werd ook 508 m2 schors gebruikt die met volledig natuurlijke, ecologische en plantaardige kleurstoffen werd geverfd, evenals 88 m2 gazonrollen om de randen van het tapijt af te zomen. In 1971 hadden de makers nog geen gazonrollen of gekleurde schors. Daarom gebruikten ze toen grasmaaisel, dat door een zwaar onweer jammer genoeg deels wegvloog.
- De voorbereiding van de aanleg van het Bloementapijt duurt meerdere dagen. Het leggen van de bloemen gebeurt pas op de dag van de inhuldiging. Op ‘D-day’ wordt het patroon van het tapijt met natuurlijke pigmentstoffen op ware grootte gereproduceerd op een reusachtig doek van biokatoen. Vervolgens ‘kleurt’ een honderdtal vrijwilligers van het AVBS (beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening) en de Internationale Commissie voor Efemere Kunst dit gigantische ontwerp in door middel van duizenden bloemen die zorgvuldig op kleur werden geselecteerd. Om dit efemere kunstwerk te creëren hebben ze 6,5 uur tijd nodig gehad. Morgen 13 augustus zal een delegatie van de Internationale Commissie vanaf 9 u ook nog een klein bloementapijt realiseren in de Trouwzaal van het Brusselse Stadhuis.
- Het tapijt van 1971 was voornamelijk samengesteld uit begonia’s. Maar in de loop der jaren werd deze bloem steeds zeldzamer. Vandaag zijn er nog maar vier grote producenten van deze soort, wat de makers ertoe aanzette om meer en meer met andere variëteiten te werken. Naast de gebruikelijke begonia’s en dahlia’s zullen dit jaar chrysanten en euonymus (Japanse kardinaalsmutsen) in pot de Grote Markt van Brussel sieren. Ook deze twee soorten zijn allebei pareltjes van de Belgische productie van sierbloemen en -planten die al lang een internationale reputatie hebben verworven. Als eerbetoon aan de bloemisten en boomkwekers omringen ze de twee ‘We grow your way’-logo’s van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing), de nieuwe partner van het evenement, die op het tapijt worden afgebeeld.
Praktisch: Bloementapijt 2022 ‘Arabesken’ - Grote Markt van Brussel
De toegang tot de Grote Markt is gratis. Enkel de toegang tot het balkon van het Stadhuis (panoramisch zicht op het tapijt) is betalend. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa of via flowercarpet.be voor de prijs van € 7 per persoon (gratis voor kinderen tot en met 10 jaar).
12 augustus:
- 13 uur: einde van de aanleg van het tapijt.
- 15 uur: opening van het Stadhuis voor het grote publiek, tot en met 17.30 uur.
- 22 uur: openingsceremonie met klank- en lichtspektakel.
13, 14 en 15 augustus:
- 13 augustus vanaf 9 uur: een internationale delegatie van bloemenkunstenaars zal een klein bloementapijt realiseren in de Trouwzaal van het Stadhuis.
- 13, 14 en 15 augustus, 10-22 uur: opening van het Stadhuis voor een panoramisch zicht op het tapijt vanop het balkon (laatste toegang om 21.30 uur).
- 13, 14 en 15 augustus om 21.30-23 uur (elke 15 minuten): klank- en lichtspektakel.
Meer info: http://www.flowercarpet.be
Perscontact
Vzw Bloementapijt van Brussel – press@flowercarpet.be
Karel Goethals (NL) - 0485 82 96 52 & Doris Forster (FR) - 0477 85 02 40
Newsroom : https://flowercarpet.prezly.com