Persbericht: Voor de 20e editie viert het Bloementapijt 2016 150 jaar Belgisch-Japanse vriendschap

De 20e editie van het Bloementapijt op de Brusselse Grote Markt staat in het teken van de 150-jarige vriendschap tussen België en Japan. 1 800 m² begonia’s zullen een tijdelijk tapijt vormen geïnspireerd op de typisch Japanse voorstellingen van bloemen, vogels, de wind en de maan, die gebruikt worden om de schoonheid van de natuur te beschrijven.

De bezoekers zullen dit uitzonderlijke ontwerp kunnen bewonderen van 12 tot en met 15 augustus 2016, zowel vanop de Grote Markt zelf als vanuit de hoogte – vanop het balkon van het Brusselse stadhuis.

Een bloeiende vriendschap tussen België en Japan

Op 1 augustus 1866 tekenden beide landen hun eerste vriendschaps-, handels- en scheepvaartverdrag. Een gebeurtenis die het begin betekende van een lange geschiedenis tussen beide landen. Sindsdien hebben België en Japan een rijke en sterke diplomatieke, commerciële en vriendschappelijke band.

Een gemeenschappelijke erfenis, gedeelde waarden, bloeiende handelsuitwisselingen, een nauwe band tussen de Japanse keizerlijke familie en het Belgische koningshuis, een wederzijdse inspiratiebron en een culturele bewondering … Evenveel banden die al 150 jaar lang gesmeed worden tussen deze twee landen en evenveel redenen voor het selectiecomité van het Bloementapijt om dit thema te kiezen als eerbetoon aan deze mooie vriendschap!

Bloemen in de Japanse cultuur

Het Japanse klimaat kent vier duidelijke seizoenen waardoor een uitzonderlijke diverse flora tot volle bloei kan komen. Het thema van de seizoenen loopt als een rode draad doorheen de Japanse cultuur, waarin de bloemen symbool staan voor de cyclus der seizoenen en het voorbijvliegen van de tijd.

De Japanners hebben altijd al bewondering gehad voor deze seizoensgebonden en vergankelijke schoonheid, die hen tot contemplatie aanzet. Die bewondering en contemplatie komen tot uiting in ontelbare artistieke voorstellingen.

De “Hanami” is een Japanse traditie waarbij de schoonheid van de bloemen aandachtig bekeken wordt, vooral aan het begin van de lente, wanneer de Sakura (de kersenbloesems) beginnen te bloeien. De “Hanakotoba” daarentegen is een soort Japanse bloementaal waarmee gevoelens uitgedrukt kunnen worden zonder woorden te gebruiken.

Enkele cijfers

Het Bloementapijt is 75 m lang en 24 m breed, dat is meer dan 1.800 m² vol begonia’s! De uitvoering ervan vergt twee jaar voorbereiding: de honderdduizenden begonia's die nodig zijn voor het tapijt moeten immers heel lang op voorhand gereserveerd worden. Het Bloementapijt is zowel op esthetisch als op logistiek vlak een gewaagde uitdaging, aangezien de weersomstandigheden, het aantal bezoekers, het traject in het Stadhuis, de openingsuren... allemaal elementen zijn die bijdragen tot het succes ervan.

De bloemen moeten vers blijven en vier dagen lang schitteren. Hoe? Net voor de opening leggen een honderdtal vrijwilligers het ontwerp op de Grote Markt. Daarvoor baseren ze zich op een tekening op ware grootte die op de kasseien van de Grote Markt neergelegd werd. De tekening wordt uitgetekend op een plastic zeil met microperforaties dat op een dunne laag zand ligt.

Dit jaar zal het Bloementapijt 600 000 bloemen tellen; begonia's, maar ook dahlia’s, diverse grassoorten en gekleurde schors. Al deze elementen samen vormen het tapijt, geïnspireerd op de Japanse elegantie.

Het eerste Bloementapijt werd in 1971 op de Grote Markt uitgespreid. In 2016 zijn we aan de 20e editie toe. Twintig kunstwerken die enkel en alleen gemaakt werden voor het plezier van de miljoenen toeristen en bezoekers uit de hele wereld!

Niet alleen geuren en kleuren, maar ook klank en licht

De inhuldigingsavond vindt plaats op 12 augustus 2016. Een klank- en lichtspel begeleidt de Italiaanse opera "Madame Butterfly" van de beroemde componist Giacomo Puccini en laat de Brusselse Grote Markt in een betoverende sfeer baden!

Praktische info

Het Bloementapijt zal de Brusselse Grote Markt sieren op 12, 13, 14 en 15 augustus 2016. Het is toegankelijk voor het publiek op 12 augustus van 13u tot 17u30 en op 13, 14 en 15 augustus van 10u tot 22u. 

De inhuldiging en het klank- en lichtspel vinden plaats op 12 augustus om 22u.

Tip om het Tapijt in al zijn schoonheid te kunnen bewonderen: panoramisch uitzicht vanop het balkon van het Stadhuis: bezoek mogelijk van 10u tot 22u. (Laatste toegang om 21u30) 

Toegangsprijs: €5.

Gratis toegang voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Persdossier Bloementapijt 2016

PDF - 1.1 Mb

Laure Vandeghinste

Voice Agency

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be