Vijfde editie bloemenfestival Flowertime gaat vandaag van start

Ontdek hieronder de eerste foto's van het evenement! 

Van 11 tot 15 augustus kunt u het stadhuis van Brussel en de Grote Markt ontdekken door de fantasierijke ogen van de grootste surrealistische meesters van België. Of zoals René Magritte het zou verwoorden: DIT IS GEEN STADHUIS ! Flowertime is een initiatief van de Stad Brussel en het team van het Bloementapijt van Brussel, onder de artistieke leiding van Floraliën. Het brengt de beste bloemsierkunstenaars uit België en de rest van de wereld samen. Deze kunstenaars van het efemere nemen het gebouw over met hun creaties vol kleur, geur en dromen. Een must voor liefhebbers van bloemen en schoonheid.

Om zeker niets te missen van deze vijfde Flowertime, ziehier een voorsmaakje van wat u te wachten staat: 

  • Het thema van dit jaar is een eerbetoon aan de creativiteit en dromerige gevoeligheid van de grootste Belgische schilders van het surrealisme. 23 teams van wereldbefaamde floristen - vaste gasten en nieuwkomers, jonge talenten en gevestigde ontwerpers uit België of het buitenland - gingen de uitdaging van Flowertime aan om ons mee te nemen op een fascinerende reis in de verbeelding van de Belgische ziel, als eerbetoon aan de grootste vertegenwoordigers van deze kunststroming. Het stadhuis is een meesterwerk van gotische architectuur en staat net als de Grote Markt op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het krijgt een fantastisch bloemenkleed aangemeten om bezoekers een even vluchtige als onvergetelijke ervaring te bieden.
  • In lijn met het surrealistische thema heeft de Grote Markt een 'kolossale' verrassing in petto voor de vele bezoekers die staan te wachten om het bloemenparcours in het stadhuis te ontdekken. In de nacht van 9 op 10 augustus nam een kudde van negen levensechte houten olifanten - de grootste meet bijna 7 meter en weegt 500 kg - zijn intrek op de Grote Markt. Bij hun poging om het stadhuis binnen te dringen, lieten de houten dikhuiden zowat 520 pootafdrukken achter op de Grote Markt. Het team van het Bloementapijt zette deze extra in de bloemen met prachtige dahlia's, de sterbloem van het Bloementapijt. De olifanten zijn een spectaculaire en verrassende creatie van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha. Ze legden intussen al een hele weg af in België: van de kust naar de Zoo van Antwerpen via het Afrikaans Museum in Tervuren en de Zoo van Planckendaal vonden ze uiteindelijk een vast onderkomen bij de Verbeke Foundation. Ze trekken er nog een laatste keer op uit om zich samen uit te leven in hartje Brussel op de Grote Markt. Eén ding is zeker: er wacht u een uniek spektakel!
  • Om de Flowertime-ervaring 2023 door te trekken, nodigt de derde editie van Bloeiend Brussel de bezoekers van het stadhuis van 1 tot 15 augustus uit om de creaties van een tiental bloemsierkunstenaars te ontdekken die het kloppende hart van de hoofdstad opfleuren. Deze hangende of staande plantensculpturen voegen een vleugje frisheid en verwondering toe aan de drukte van de stad. Een aantal van deze vergankelijke werken verwijzen naar het surrealisme en de droomwereld van Magritte. Ze nodigen de voorbijgangers uit voor een idyllische wandeling langs een 14 etappes tellend parcours dat start op de binnenplaats van het stadhuis. U houdt onder meer halt op de Grote Markt en kunt een kijkje nemen in de garderobe van Manneken Pis. Voor de gelegenheid trekt het emblematische Brusselse ketje van 1 tot 13 augustus zijn fleurigste kostuum aan.
  • En dat is nog lang niet alles! Tijdens Flowertime hebt u toegang tot de toren van het stadhuis, waar u kunt genieten van een 360° panoramisch uitzicht over Brussel. Na het beklimmen van de 200 treden van de wenteltrap vanaf de binnenplaats van het stadhuis kunt u genieten van een vrij uitzicht over de Grote Markt en de hele stad. View Tower Experience is een unieke gelegenheid om Brussel vanaf een adembenemend uitkijkpunt te bewonderen! View Tower Experience is apart toegankelijk of u kunt het combineren met Flowertime (combiticket).

Persdossier Flowertime 2023

PDF - 5.6 Mb

Praktisch:

Openingsuren

  • 11 augustus, 14-18 uur (laatste toegang om 17.30 uur)
  • 12 tot 15 augustus, 10-19 uur (laatste toegang om 18.30 uur)

Prijs 12 euro ter plaatse - 10 euro in voorverkoop (gratis voor kinderen jonger dan 10 jaar) 

  • U kunt tickets vooraf (tot de avond vóór uw bezoek) bestellen op www.flowertime.be en in de shops van Visit Brussels.
  • U kunt ook altijd de dag zelf een ticket kopen aan de ingang van het stadhuis.
  • Gratis toegang voor volwassen begeleiders van groepen van 15 of meer personen: neem contact op met [email protected].
  • Combiticket beschikbaar: Flowertime + View Tower Experience: 18 euro ter plaatse - 16 euro in voorverkoop

Tip om het meeste uit uw bezoek te halen: vermijd de wachtrijen op de Grote Markt en koop uw ticket vooraf (tot de avond vóór uw bezoek). Opgelet: deze tickets zijn beperkt beschikbaar op www.flowertime.be.

Perscontacten:

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviews contacteer onze persdienst:

Vzw Bloementapijt van Brussel - Karel Goethals - [email protected] - 0485 82 96 52

U vindt ook meer informatie en foto's in hoge resolutie in onze newsroom: https://flowercarpet.prezly.com

Kabinet van mevrouw Delphine Houba, schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen: Éloïse Pirard, persattaché - [email protected] - 0474 41 05 44

Over Flower Carpet

Het Bloementapijt van Brussel is een tweejaarlijks initiatief van de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel. Het wordt sinds 1971 georganiseerd en trekt bij elke editie tienduizenden bezoekers naar de Grote Markt van Brussel. Wereldwijd is het uitgegroeid tot dé referentie in zijn soort. Sinds 2013 wordt het Bloementapijt jaarlijks afgewisseld met Flowertime, een prestigieus bloemsierkunstevent in het Stadhuis van Brussel.

Contact

Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

+32485829652

[email protected]

www.flowertime.be